OTEPÄÄ PIIRKONNA LAPSED SAID TAAS LOODUSLAAGRIS KOKKU

1.-3. augustil 2018. a. toimus Kappermäe seltsimajas ja selle lähiümbruses 10. Otepää piirkonna laste looduslaager. Laagrisse oli tulnud 33 last.

Laagri esimene päev keskendus laagrikaaslaste tundmaõppimisele ja putukatele. Kaardile oma kodupaika märkides selgus, et kõige rohkem laagrilapsi oli kohale tulnud Tõutsi külast. Laagrilipu heiskamise võimaluse said juba mitmendat korda looduslaagris osalenud Silver Ostrat ja Tobias Vernik.

Putukate kirju maailma tegi laagilastele selgemaks entomoloog Toomas Esperk. Algul sissejuhatav loeng putukatest, misjärel sai iga laps endale topsikud ja liblikavõrgu kuuejalgsete püüdmiseks ja lähemaks uurimiseks. Oi, millise kirega putukaid otsiti! Kõige tavalisemad olid päevapaabusilmad, rohutirtsud ja herilased. Pärast õhtusööki toimus viktoriin putukate kohta. Poisid avastasid seltsimaja katuse talast vapsikute pesa ja asusid suure kirega ka neid püüdma. See tegevus tuli üldise turvalisuse ja kodurahu huvides ära lõpetada. Õhtuse ujumise ajal saadi ka kinnitust, et vapsikud on ohtlikud – üks vapsik nõelas Gustavit valusalt kaenla alla. Pärast seda tegi õpetaja Toomas lastele selgeks vaablaste ja vapsikute erinevused. Pimeduse saabudes pani õpetaja Toomas õunaaeda üles valge lina ja suure lambi putukate püüdmiseks. Lapsed olid lausa ninapidi juures. Panid linale lennanud putuka topsi, uurisid veidi ise, kui putukat ei tundnud, uuriti  õp. Toomaselt, kellega tegu. Väga palju oli ehmestiivalisi, kelle vastseid kutsutakse puruvanadeks. Jakob spetsialiseeruski nende püüdmisele. Riia sai aga käguvaablaselt susata, kuid, nagu lohutas õpetaja, ei olnud see ohtlik. Keskööni toimus putukate ööpüük. Seejärel algas vapsikute püüdmine poiste toas, kellel oli terve õhtu aken lahti olnud. Lõpuks olid mõned ainuüksi vapsikute nägemisest nii endast väljas, et läksid koju ööbima.

Teine laagripäev algas varahommikul jalutuskäiguga ümbruskonnas Tarmo Evestuse juhendamisel. Huvitavaim oli konnakotka vana risupesa ja muna nägemine.

Pärast hommikusööki oli väliklassis jahimees Vahur Sepp laiali laotanud imetajate nahad. Rühmadel oli ülesanne need 14 nahka ära tunda. Isegi meie uus väikeuluk šaakal oli esindatud. Pärast rääkis Vahur lähemalt igast loomast. Lastel oli endal ka palju muljeid erinevatest loomadest. Hiljem Vahuri juhendamisel metsas matkates nägime tuuleluuda, metskitsede tegevusjälgi, mägra pesa, herilase pesamaterjali, nukukesta, liblikaröövikut. Pärast kosutavat ujumist tutvustas Vahur Sepp loomade hääli ja tegevusjälgi.

Kõhud täis, oli mõnus asuda savi teema juurde. Savist kui loodusvarast rääkis keraamik Heidi Sibul. Esimene ülesanne oli kohaliku savi puhastamine. See lastele meeldis! Vee sees sai saviga mäkerdada. Seda tehti mõnuga. Kuna kõik olid ennast ka saviga kokku mäkerdanud, tuli minna ujuma ja alles siis sai alustada savist nõu meisterdamisega. Savist tehti kausse ja lusikaid.

Õhtul olid kõik väga elevil, sest rühmad pidid ette valmistama esinemise. Nägime baletti, tantsu, esitati Eurovisiooni laule ja lastelaule. Õhtu lõpetas disko.

Kolmas laagripäev algas sõlmede õppimisega õp. Peeter Kanguri juhendamisel. Seejärel oli osalejatel vaja laagris õpitud teadmisi näidata maastikumängus. Iga võistkond sai endale kaardi ülesandepunktide läbimise järjekorraga ja topsi putukate püüdmiseks. Kui õpetajad saatsid kõige väiksemad teistest varem seltsimajja tagasi, sai väike Maarja väga pahaseks. Maastikumängu loominguliseks ülesandeks tuli terve rühmaga kujutada ühte putukat. Lastest said väga toredad putukad!

Viimane laagritegevus oli viktoriin koos vanematega putukatest, imetajatest, savist ja sõlmedest. Teemad taas üle korratud, said kõik laagrist osavõtjad tunnistuse. Lipu langetasid väiksed, aga väga tublid Maarja ja Jakob. Laagri lõpetas ühine jäätisesöömine.

Erki teatas: „Ma tahan järgmisel aastal ka laagrisse tulla.“

Laagri korraldas Pühajärve põhikool koostöös keskkonnaameti Otepää looduskeskuse, Otepää noortekeskuse, MTÜ Kappermäe seltsi ja MTÜ Otepää loodusseltsiga. Laagrit rahastas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Otepää vald.

Laagri juhendajad olid Margit Turb, Tarmo Evestus, Heidi Sibul, Pille Kangur, Peeter Kangur.

Aitäh kõikidele laagrist osavõtjatele, korraldajatele ja rahastajatele.

Pille Kangur ja Margit Turb

VAATA PILTE   Margit Turb   Pille Kangur

You may also like...