KAITSE END JA AITA TEIST (KEAT)

KAITSE END JA AITA TEIST (KEAT)

25.-26. mail osalesime 6. klassiga „KAITSE END JA AITA TEIST“ (KEAT) laagris Tõrvas Marja talus. Võtsime seal osa KEAT laagri võistlusmängust, milles testiti eluks vajalikke ohutusalaseid teadmisi.

Väljasõit algas kell 9. Kui kohale jõudsime, panime telgid üles. Laager avati kell 10.30. Iga võistkond esines oma slouganiga ning koolidel olid kaasa võetud sildid. Edasine päev oli jaotatud kolmeks osaks, igas osas tuli läbida 5 erinevat ohutusalast tegevuspunkti. Seega  läbisime kokku esimesel päeval 15 väga olulist tegevuspunkti (elektri-, vee-, raudtee-, tuleohtus, küberkiusamine, meelemürgid, turvavarustus, punane rist I, punane rist II, lõhkekeha, arenguagentuur, vigursõit, kaitseliit, keskkonnaamet, häirekeskus), kus tuli lahendada erinevaid ülesandeid aja ja/või punktide peale. Igas punktis tegutsemiseks oli aega 15 minutit ning uude kohta liikumiseks 5 minutit. Kogu kava oli väga hästi üles ehitatud ning ajaliselt sujusid kõik asjad väga hästi. Tegevuste vahel olid söögipausid, mis aitasid jõuvarusid täiendada ning natukene hinge tõmmata. Päev lõppes diskoga, mis kõigile väga meeldis. Oli tossu ja oli möllu, lausa nii palju, et isegi tuletõrjehäire hakkas tööle. Öö telgis möödus rahulikult, meil oli seal ka politseivalve, seega kõik oli kontrolli all.

Järgmisel päeval oli äratus 8. Keegi ei tahtnud väga üles tõusta, väsimus eelmisest päevast oli suur. Lisaks algas hommik küllaltki pilviselt ning jaheda ilmaga. Võrreldes eelmise päevaga oli ikka kardinaalselt teine ilm, aga samas oligi hea, et ühel päeval siis praadis ja teisel päeval külmetas  Kui olime üles saanud, siis tuli asjad kokku pakkida ning ka telgid kokku panna. Siis läksime hommikust sööma ning ees ootas veel pool päeva tegevusi: aardejaht – maastikumänguna, päästeauto punkt erinevate tegevustega ning veoauto ohutuspunkt. Laager lõppes autasustamisega ning ühise pildi tegemisega.

Kogu projekti raames läbisime mitu koolitust, lisaks koolitustel omandatule kinnistasime ja saime veel juurde uusi oskusi ja teadmisi. Osalesime laagris küll esimest korda, aga saime hindamatu kogemuse võrra rikkamaks. Õppisime üksteist paremini tundma, toimisime ühtse meeskonnana ning kasvasime veelgi rohkem kokku. Soovitame ka järgnevatele kuuendikele projektis osaleda, sest eluks vajalikke oskusi ja teadmisi saab kuhjaga.

Niisiis, KEAT koolituse läbinud õpilane oskab aidata teist, tagades seda tehes ka enda ohutuse. Ta oskab käituda tulekahju korral, teab ohutu ujumise põhitõdesid ja oskab uppujat märgates tegutseda. Ta teab, kuidas turvaliselt liigelda, millal helistada hädaabinumbrile 112 või pööruda abi saamiseks politsei vms poole. KEAT programmis on lapsed omandanud põhilised emaabivõtted, oskavad tegutseda verejooksu, põletuse või luumurru korral.

6. klass

Vaata (Janika Kilk)

You may also like...