5. JA 8. KLASS OSALESID „TEADLASTE ÖÖL“

Neljapäeval tuli 5-nda klassi klassijuhatajatundi Otepää spordikooli õpetaja Ell ja pakkus meie kooli õpilastele võimalust osaleda selle aasta „Teadlaste öö“ teadusfestivalil. Liiga keeruline, kuna meil Mihklilaat vaja korraldada! Saatsin ta õp. Peetri juurde, kes arvas, et nii heast pakkumisest ei saa keelduda ja organiseeris reedese päeva toimetused ümber. Reedel peale rebaste ristimist ja  mihklilaata sõitsidki 5. ja 8. klass Tartusse Maaülikooli töötubadesse.

Esimene töötuba oli taimedest. Õppisime tundma Eestis kasvatatavaid toidutaimi. Lisaks tavalistele teraviljadele nägime milline on hirss, sojauba  ja lina. Kiukanep oli näiteks isegi Mairost pikem. Toidutaimede paremaks tundmaõppimiseks mängisime taimede doominod. Mäng lõpes sõbraliku viigiga.

Teine töötuba oli aasta seenest tuletaelast, mis oli aastasadu oluline tulealustamise materjal. Saime teada, et tuletaelast võeti nn seenepekk, mida immutati tuhaleelise sees, kuivatati ja süüdati tulekiviga. Õues saime süütepulka kasutades ise ka tuletegemist proovida. Aleynal õnnestus tuletael põlema saada. Ta tahtis suure vaevaga saadud tule kaasa võtta aga see ei olnud kahjuks võimalik.

Kolmandas töötoas uurisime mesilasi. Klaastarus sai uurida mesitaru siseehitust. Saime teada, et ühe mesilase elutöö on lusikatäis mett! Ühe kilo mee saamiseks on vaja külastada miljonit õit! Peale mesilaste on olulised tolmeldajad ka kimalased, keda nägime väikestes tarudes, mida viiakse kasvuhoonetesse taimi tolmeldama.

Järgmises töötoas kuulsime droonide kasutamisvõimalustest. Näiteks saab neid kasutada täppispõllumajanduses.

Viimane töötuba „Vete salamaailm“ oli kõige põnevam. Uudistasime akvaariumites kalu ja vähke. Saime teada, et kaladest liigub kõige kiiremini – must marliin (128 km/h). Maailma kiireima ujuja Phelpsiga 100 m võidu ujudes, jõuaks inimene ainult 6 m edasi, kui kala oleks juba finišis. Öeldakse, et tumm nagu kala, aga me saime teada: see pole õige. Kalad teevad tegelikult väga huvitavaid hääli. Kõige rohkem elevust tekitas erineva soolasusega vee degusteerimine. Maitsesime täiesti puhtast maitsetust veest kuni tulisoolase Surnumere veeni. Pärast prooviti ka erinevaid mineraalveesid. Huvitav katse oli erineva soolsusega ja värvidega veest. Ühtepidi vesi ei segunenud, teistpidi keerates veed segunesid. Saladus peitus jälle soolsuses. Lõpetuseks täitus Maride unistus: saaks midagi meisterdada. Vee töötoas sai meisterdada veest sini-must-valge eesti lipu. Juhendaja Arvo demonstreeris – kui teha nagu Erika Salumäe olümpiavõidu puhul, kui lipp tagurpidi vardasse tõmmati – katset, mille puhul sai lipp ikkagi õigetpidi.

Oli väga huvitav ja hariv päev! Aitäh Otepää spordikooli ja gümnaasiumi õpilastele, et te ei saanud minna ja andsite meile võimaluse osaleda! Ja seda täiesti tasuta.

Pille Kangur
loodusainete õpetaja

Vaata (Pille Kangur)

You may also like...