KÄIK TERINGI RAPPA

KÄIK TERINGI RAPPA

Ühel vihmasel esmaspäeva hommikul alustasime sõitu Teringi rappa. Sõit oli pikk. Sinna jõudes nägime meie giidi Lilit. Me vaatasime filmi rabast. Saime teada, et turbasamblast tehakse kosmeetikat, kütet ja ravivaid seepe. Näksisime natuke ja alustasimegi rappa minekuga. Giid andis meile mapi, kus olid sees vajalikud asjad uurimiseks: käärid, pliiats jm.

Esimeses punktis pidime mõõtma ühe kahemeetrise tokiga turbasambla vanust. See oli väga huvitav! Teepeal saime süüa palju erinevaid marju: jõhvikaid, pohli, mustikaid, sinikaid ja kukemarju. Töölehele pidimegi kleepima nende marjade varre või lehe. Pidime otsima ka küüvitsat, tuppvillpead, mändi ja sookailu.

Viimaseks punktiks oli järve juures käimine. Giid näitas meile õõtsikuid. Need on õõtsuvad maalapid, mille all on palju vett. Järve ääres võrdlesime ka kolme erinevat vett: allikavett, turbasambla seest saadud vett ja sealtsamast järvest saadud vett. Saime teada, et tumedaim ja rohke mustusega vesi oli turbasamblast. Ja kõige puhtam allikavesi. Järve vesi oli peaaegu puhas. Tagasi minnes olin ma natuke kurb – oleksin tahtnud  veel raba uurida.

Matk oli minu arust väga tore, sest ma sain nii palju uusi asju teada! Näiteks seda, kuidas tekib raba ja kes seal elavad. Tahaksin veel palju sellistel matkadel käia.

Pipi Õun

You may also like...