NOORE LOODUSKAITSJA LAAGER OTEPÄÄL

25. –26. aprillil toimus Otepää looduskeskuses noore looduskaitsja laager, mis keskendus kakkude ja rähnide käekäigu uurimisele. Juhendajateks olid Margit, Tarmo, Liisi, Peeter ja Pille.

Kogunemine looduskeskuses oli kell 16.00. Kui kõik lapsed olid kohal, rääkis Tarmo meile natuke ajaloolist juttu. Pärast seda tutvustas ta meile erinevaid kakke ja rähne: händkakk, kodukakk, karvasjalg-kakk ja värbkakk. Tegelikult on olemas veel habekakk, kassikakk ja vöötkakk. Rähnidest rääkis ta meile suur-kirjurähnist, väike-kirjurähnist, valgeselg-kirjurähnist, tamme-kirjurähnist, roherähnist, musträhnist, hallrähnist ja laanerähnist. Seejärel tegime Kahooti Otepää looduse teemal.

Neist kõigist peibutasime ainult händkakku, kodukakku, värbkakku, suur-kirjurähni, väike-kirjurähni, laanerähni, tamme-kirjurähni, valgeselg-kirjurähni ja hallrähni. Õhtul kell 20.00 panime ennast soojalt riidesse ja läksime välja. Sõitsime kahe autoga kohta, kus peibutasime kolme kakku, sest öösel vastavad ainult kakud. Alguses, kui polnud veel pime, oli ka neppide ehk metskurvitsate loendus. See läks hästi, sest nägime vähemalt kolme neppi. Kuulsime, kuidas laulsid metsvint, punarind, musträstas, laulurästas, vainurästas ja võsaraat.

Lõpuks, kui läks pimedaks, hakkasime kakke peibutama. Sõitsime mitmesse eri kohta, aga keegi ei vastanud. Lõpuks ühes kohas, kus kodukakku peibutasime, ta vastaski. Sõitsime järgmisse kohta ja peibutasime händkakku ja seal ta vastas ja lendas meile lähemale. Nägime, kui suur lind ta tegelikult on. Selja tagant kostus meile nagu torusse puhumine. Seda häält tegi hüüp. Sõitsime looduskeskusesse tagasi ja näksisime vorstikesi ja juurvilju. Pärast seda läksime umbes kella 23.30 paiku magama. Me magasime looduskeskuse saali põrandal madratsite ja magamiskottidega.

Laagri teise päeva alguses ärkasime kell 5.30 ja kell 6.00 läksime autode juurde, et sõita metsa. Seal peibutasime kõiki rähne, aga lõpuks vastasid meile ainult suur-kirjurähn ja väike-kirjurähn. Neist kahest nägime ainult suur-kirjurähni. Kui teised läksid tagasi looduskeskusesse, läksid neli last koos Liisi ja Tarmoga kanakulli peibutama. Kohale tulid veidi ärritunud hiireviud. Kui meie neljakesi koos juhendajatega teistest tund aega hiljem tagasi jõudsime, ei olnud puder enam soe, aga sõime seda ikka.

Meie söömise ajal mängisid teised lemmikmuusika mängu. Peale seda tutvustati meile kõigile sellist veebilehte nagu Loodusvaatluste andmebaas, sellel on olemas ka äpp, kuhu saab märkida enda nähtud liigid. Lõpuks tegime kokkuvõtte ja kui kell sai kümme, oligi laager läbi ja kõik läksid oma kodudesse.

See oli väga huvitav laager ja ma arvan, et kõigile laagris olnutele see laager ka väga meeldis.

Säde Lepp
Pühajärve Põhikool
5. klass

VAATA (Pille Kangur)

You may also like...