KOGEMUSED TULEVAD KORJATES

Septembrist alustas koolis ettevõtluse algõppe ring 1.-2. klassi õpilastele, mille lapsed peagi rahatarkuse ringiks ümber ristisid.  Eks ringi töö ülim eesmärk olegi kord nädalas koos tegutsedes rahaga seotud teadmisi omandada. Lisaks teoreetilistele tundidele teeme ka praktilisi töid (tuleb olla väga püüdlik ja tubli meisterdaja), mille käigus on võimalik pisut teenida. Eks igaüks otsustab siis ise, mida teenituga peale hakkab – kas kogub või kulutab.

Jõulude eel külastasime Tartus Ettevõtlusküla, kus lapsed said ise osta ja müüa. Väiksed „ärimehed“ olid vaimustunud. Sealt  tekkis mõte, et proovime  kunagi ise päriselt midagi valmistada ja maha ärida. Päris raha eest. Et sõbrapäev on kohe – kohe ukse ees, küpses plaan avada küpsetiste müügilett.  Et meie jõudlus on veel väike, siis kohvikuna me seda välja ei reklaaminud.

Ettevalmistused algasid varakult – vaja ju ka müügisaal kaunistada. Üheskoos meisterdati dekoratsioone. Seejärel loosisime rühmad ja tooted, mida koos tegema hakatakse. Iga rühm otsis internetist retsepti ja kirjutas välja, mida ja kui palju toote valmistamiseks tarvis läheb. Arvutasime juhendaja abiga välja, kui palju toorainete ostuks raha kulub.

Panime paika, et müügiletid avame reedel 11. veebruaril, kui on toimumas algklasside sõbrapäevadisko. Et reedel midagi müüa oleks, hakkasid lapsed juba teisipäeval maiustusi valmistama. Valisime sellised tooted, mis seistes pigem paremaks lähevad.  Appi tulid head haldjad Silvi, Elve, õp Janika ja õp Alina. Väiksed kondiitrid olid väga tublid ja asjalikud! Kulus pea kaks tundi ja saigi tehtud.

Reedel kaunistasime ruumid, valmisid toodete reklaamid. Arvutasime välja toote omahinna (et kahjudega ei kaupleks!) ning lisasime väikse juurdehindluse (et kasumit teenida). Jäi veel pisut aega, et enne tõsist müügitööd pisut mängida.

2. vahetunni ajal avasime müügileti ning läks kauplemiseks. Mõni ettevõtja oli pisut kohmetu, teine tundis end kui kala vees. Meie õnneks olid ostjad väga sõbralikud, julgustavad ja abivalmid. Kaup kadus lettidelt kiirelt. Eriliseks müügihittideks olid Kirju Koer ja pulgakoogid, Kass Arturi kook tihedalt kannul.

Väiksed ettevõtjad panid müügiga teenitu ümbrikusse. Järgmises ringitunnis loeme raha üle ja arvutame välja kasumi. Mis kasumist edasi saab, see on juba teine jutt …?

Suur, suur tänu kõikidele abilistele ja heatahtlikele ostjatele! Loodetavasti said väikesed ettevõtjad positiivse kogemuse.

Juhendaja õpetaja Tiina
VAATA (Tiina Kukk)

You may also like...