EELKOOLI JA 1.KLASSI ÕPILASED ÕPPEKÄIGUL

Neljapäeval, 12.märtsil külastasime Sangaste Linnast ja Kesa Agro farme.

Sangaste Linnases toodetakse helbeid, mida poodides müüakse kaubamärgi Helen nime all. Nägime suuri masinaid, millega teravilja sõelutakse, kooritakse ja tükeldatakse ning viimaks valtsitakse ja kuivatatakse. Saime maitsta lausa kuumi kaerahelbeid. Pakendamisruumis nägime suuri aluseid tuttavate helbe- ja pudrupakkidega. Saime teada, et siin toodetud helbeid viiakse ka Lätti, Leetu ning kaugemalegi.

Seejärel sõitsime farmi. Olime külakostiks kaasa võtnud leiba. Nüüd läks vaja vaid raasukest julgust, et pisikest leivatükki suurele loomale anda. Kõik said sellega suurepäraselt hakkama. Nägime oma silmadega, kust tuleb piim. Huvitav oli jälgida, kuidas lehmad lüpsiplatsile liikusid ja kuidas masin ilma inimese abita lüpsis.

Parim osa ootas meid aga vasikalaudas. Seal olid erinevas vanuses vasikad ja kõigiga sai tutvust sobitada. Elevust oli nii inim- kui ka loomalaste hulgas. Nii mõnigi laps avaldas soovi lemmikloomaks vasikat võtta.

Kõige suuremaid loomi – pulle – nägime viimases laudas. Neist hoidsime pisut eemale, sest nad tundusid lausa hiiglaslikud ja väheke “ülemeelikud”.

Oligi aeg lahkuda. Olime saanud palju uusi teadmisi: kuidas valmivad kaerahelbed, kust tuleb piim, kes on pull ja mida teeb vasikas siis, kui talle sõrm suhu pista. See on midagi palju enamat, kui koolis pilte vaadata.

Aitäh vastuvõtjatele: Sangaste Linnase müügijuhile Viive Puudistile ja Kesa Agro farmi juhataja Jane Trifanovile. Samuti võlgneme suure tänu õpetaja Tiinale, kes meile sellise toreda käigu korraldas.

1.klass koos õpetaja Kristaga

VAATA (Krista Sumberg)

You may also like...