TALVINE ÜLEELAMINE

25.jaanuaril kell 18 kogunesime me Lutsu turismitallu. Kui asjad olid paika pandud, oli aeg seadistada suuski ja nendega oli üpris raske hakkama saada. Suusad olid päris rasked ja suured, kuigi sellega harjus ära, aga kõige hullem oli klambrite paika sättimine – küll pidid kruvima, siis ei tulnud kinnitused lahti ning kui liiga palju jõudu kasutasid, siis läksid veel katki ja asendust oli raske leida. Kõik see venis hilisõhtuni, aga mina ei saanudki klambrit paika, pidin järgmisel hommikul kiiresti tegema ja reguleerima. Siis oli veel õhtusöök ning magama läksime kell kaksteist öösel.

26.jaanuaril oli kell 7.30 äratus ning seejärel hommikusöök. Kell 8.45 oli meil suusatamise põhitõed. Alguses oli ikka väga raske kohapealt minema saada kuna suusk ei libisenud üldsegi. Mul tuli vasakul jalal suusk kogu aeg lahti, paremal oli hoopis teine probleem, see läks risti vasakule poole aga ei tulnud lahti. Põhjus, miks me nende vanaaegsete suuskadega sõitsime, oli liikumine metsas läbi paksu lume, mida ei võimalda tänapäeva suusad.

Järgmine tegevus oli veoautoga sõit. Me pidime kõik nöörist kinni hoidma ning seda pingul hoidma. Päris palju oli kukkumisi ning sellega ka teistele sissesõitmist. Ma peatusin, sest minu ees oli mahakukkuja ning mulle sõideti siis nii sisse, et katkiläinud klamber ei võimaldanud suusatamist jätkata.

Lõunasöögi valmistamine toimus lõkkel ning näidati erinevaid süütamisviise. Päeva viimane osa, mis toimus suuskadel, oli mäest ülessaamine koos kelguga, see oli päris raske ning seal läks kinnituskoht katki kuna sellele oli liiga suur pinge.

Õhtuhämaruses pidime me kokku panema kamuflaaži katte. Muidugi pidime püstitama ka välistelgi.

Lõpuks, kui see kõik sai valmis, oli aeg sisetegevustele, nt kordasime orienteerumise põhialuseid ning võtsime läbi erinevaid sõlmesid.

Siis oli vaba aeg ning päev läbi.

27.jaanuaril oli kõige esimene tegevus orienteerumine suuskadega. Orienteerumine oli küllalt raske aga tehtav, kõige raskem oli suusatades kaarti käes hoida.

Kokkuvõttes oli laager väga huvitav ja eriline, eriti selles mõttes, et sai teha seda, mida isegi kaitseliitlased pole teinud ning ammugi mitte tavainimesed.

Ander Alliksaar

Vaata (Ander Alliksaar)

You may also like...