MÕTTEID MAAILMAKORISTUSPÄEVAST 2020

Reedel, 18. septembril püüdsime anda oma panuse, et meie kooli ümbritsev  imeline loodus saaks puhtamaks: osalesime kogu kooliperega Maailmakoristuspäeval. Olgu mainitud, et esimene ülemaailmne Maailmakoristuspäev, mis sai alguse ning koordineeriti Eestist,  toimus 2 aastat tagasi 15. septembril. Innukate eestlaste ettevõtmisel koristasid koduplaneeti   ühel päeval üle kogu  maailma inimesed 158 riigist!

Sel aastal oli koristustalgutele registreerunud üle 32 000 osaleja ainuüksi Eestist, sealhulgas ligi 20 000 õpilast ning 6000 lasteaia mudilast.

Need suured ja suurepärased arvud panevad mõtlema: on siis, mida korjata? Prügimajandus on kohalike omavalitsuste kontrolli alla juba aastaid, avalike keskkonnakahjulike prügimägede asemel on kontrollitud prügilad ning jäätmekäitlusjaamad, Teeme ära! talgud on juba pikaajaline traditsioon … Aga on, kahjuks!

Jagunesime kooliperega varem kokku lepitud objektidele. Nooremate ülesandeks jäi üle vaadata kergliiklustee servad nii Pühajärve kui ka Kääriku suunas, vanemad õpilased asusid prügi üles korjama maantee servadest, bussijaamadest, kooli lähedasest metsatukast, tunnetusrajalt, Koolirannast jne. Ka sel aastal oli tähelepanu keskmeks väikeprügi, eriti suitsukonid, aga meie leppisime kokku, et püüame tuua ära kõik, mis looduses ülearune.

Võime tunda heameelt, et kergliiklusteede servadest väga midagi korjata polnudki: mõned konid, plastiku- ja klaasikillud, kommipaberid, riideräbalad. Seevastu maanteekraavidest ning metsaalusest võis leida igasugust manti: potte, panne, pesumasina osi, raudvoodi otsad, autorehv, vanad hõõgniidiga pirnid ja nii edasi, ja nii edasi … Klaas- ja plastiktaara ning autoaknast välja loobitud kohvitopsid kuuluvad  juba klassikaliste leidude hulka. Kui viimaseid võivad lõdval randmel sõidu ajal teele pilduda ka läbisõitjad, siis eelpool kirjeldatud kraami on metsa alla vedanud pigem ikka ümberkaudsed elanikud. Loodame, et neil on peeglisse vaadates piinlik! Usun, et igast koristuspäeval osalenud lapsest kasvab vastutustundlik täiskasvanu ning Maailmakoristuspäevad saavad oma vajaduse minetamise tõttu  ajalooks.

Tiina Kukk
Vaata

You may also like...