LASTEAED ÕPPEPROGRAMMIL

16.mail külastasid lasteaia vanema liitrühma lapsed Luke mõisaparki, et veeta seal üks põnev õppepäev. Osalesime õppeprogrammis  „Mõisalaste mängud looduses“.  Mõis tähendab mõisaansamblit. Saime teada, et mõisa juures oli mõisahäärber ehk peahoone, paviljon/lehtla, kärnerimaja, teenijate maja, ait ning tall-tõllakuur. Vaatasime pilte vanadest mänguasjadest ja siis läks mänguks lahti.  Koos looduse vaatlemisega said lapsed teada, milliste mänguasjadega ja kuidas mängiti mõisas 100 aastat tagasi. Mõisapargis liikudes mängisid lapsed mänge “Mõisahärra käskis”, “Taevaredel” ja “Külm-kuum”. Eraldi käsitletati mänge, mida mängiti pimedal ajal, nagu varjuteater, mõistatused, keeruga küsimused. Osavust ja tasakaalu oli vaja tegevuses, kus lapsed kõndisid pakud jalatalla all ja karkudel. Programmi lõpus valmistas iga laps ka endale ühe vana-aja mänguasja, milleks oli purjekas. Päeva lõpetas mäng „Aarde jaht”. Hommik oli täis liikumist, arutamist ja meisterdamist.                                                
Küll olid mõisalapsed ikka nutikad, et oskasid nii põnevaid mänge välja mõelda.

Programm “Mõisalaste mängud looduses” toimus SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse projekti toetusega.

Taivi Rästas

You may also like...