KOOSTÖÖPÄEV

KOOSTÖÖPÄEV

15. september toimus kolme aineühenduse – geograafia, tööõpetuse ja karjäärikoordinaatorite – koostööpäev teemal „Tööjõud, tehnoloogia ja taastuvenergia metsasel Valgamaal“.

Esimese elamuse saime Sakala kõrgustiku kaguosas paiknevast 110 m kõrgusest Hummuli küngastikust avanevatest vaadetest. Järgmine üllatus oli metsas, kus ootasid meid pirukad ja kohv. OÜ Valga Puu esindaja Andres Oleskilt saime teada, et Eestis kasvab aastas metsa juurde 17 miljonit tihumeetrit, aastas raiutakse 10 miljonit tihumeetrit, millest 6 miljonit erametsades ja 4 miljonit tm riigimetsades. Riigimetsades on suurem osakaal männil, erametsades kasel. Jalutasime raielangile, süües samal ajal mustikaid ja pohli. Küll neid oli palju! Nägime kuidas toimub tänapäeval metsaraie. Sellise masina peal töötab oma peaga mõtlev, metsandusliku haridusega inimene, kes suudab otsustada millist puud võtta ja millist jätta. Tänapäeval tehakse metsa aastaaringi kuna vanasti oli Eesti metsasus 20% sest enamus maid olid põldude all, tänapäeval on Eestis metsa 60%. Masin maksab vähemalt 400 000€ ja selleks, et selline masin ära tasuks, peab see pidevalt töötama. Raierahu on ainult kevadel. Kui puu maha võetakse on firma kontoris kohe info metsa materjali ja koguse kohta.

OÜ Helme Granulis oodati meid oranžide vestidega. Nägime kuidas toimib koostootmisjaam ehk toodetakse elektrit ja pelletkütet. Tootmine käib ööpäev läbi, aastaringi. Aastas toodetakse 180 000 tonni pelleteid. Momendil toodetakse põhiliselt ekspordiks tööstusetevõtetele kütet. Kogu tootmise juhtimine toimub arvutite abil. Juhtimiskeskuses jälgis inimene korraga 9-t monitori ja pidi vajadusel suutma kiiresti tegutseda.

Tore päev lõppes maitsva lõunasöögiga kohvikus „Läti saatkond“.

Täname geograafia aineühenduse juhatajat Elke Oleskit koostööpäeva korraldamise eest.

Pille ja Peeter Kangur

Vaata (Pille Kangur)

You may also like...