LAUDALAIV

Neljapäeval, 6. mail oli 1. ja 2. klassi õpilastel võimalus kogeda virtuaalset muuseumikülastust. C.R. Jakobsoni Talumuuseum, mis asub Pärnumaal Kurgjal, jagas lastele ekraani vahendusel infot muuseumi kohta ning loodi videosild ka laudas elavate loomadega.

Programmijuhid rääkisid ja näitasid  lastele, millised olid vanasti kevadised toimetused talus (muuseumirahvas hoiab vanu tavasid au sees) ning seejärel suunduti  lauta loomadega tutvuma. Virtuaalprogrammi nimigi oli vastav – Laudalaiv.

 Pole just tavaline, et ühes muuseumis kasvatatakse ligi 30-pealist loomakarja, lisaks hulgaliselt linde. Kanalasse programmijuht linnugripi ohu tõttu minna ei saanud, kuid see- eest saime imetleda Eesti maatõugu lehmi ja lambaid. Kevadele kohaselt olid lammastel tallekesed ning oma asemel pikutas vasikas. Lehmad on täitsa „töökorras“ ning neid lüpstakse kaks korda päevas. Saadud piimast tehakse hapupiima, võid ja kohupiima. Kohupiimast küpsetatakse omakorda muuseumikülalistele kooki. Kui muuseum oli eriolukorra tõttu suletud, nautisid kohupiima ja kooki talu kanad ?

Iga asi lõpeb kord … Nii ka meie virtuaaltuur. Toredad programmijuhid kutsusid meil külla, ikka päriselt. Üks asi on kuulda, et lambatalled on mõnusad ja pehmed, hoopis teine tera on neid ise paitada. Lubati pakkuda ka nähtud lehmade toodangust valmistatud kohupiimakooki …

Täname Maaeluministeeriumit, kes meile tuuri välja tegi!

Õpetajad Krista ja Tiina
VAATA (Tiina Kukk)

You may also like...