ALGKLASSIDE JÕULUOOTUS VILJANDIS

Jõulude eel külastas Pühajärve kooli algklasside pere Bonifatiuse Gildi keskajahõngulist Võlumaad, et omandada uusi teadmisi vanadest tavadest, meisterdada, mängida ja laulda ning maitsta keskaegseid jõulutoite.

Jõudsime linna varakult, seepärast tegime väikse tiiru linna jõulukuuse juurde, laulsime lauluväljakul ühendkoorina „Tiliseb, tiliseb aisakell“ ning astusime sisse Jaani kirikusse. Meil oli õnne: uudishimulikke võttis vastu kiriku teenistuja, kes rääkis meile kiriku ajaloost ning viis meid uhket orelit vaatama. Meie auks kõlas ka kirikutornist  Eesti suurim, 25 kellast koosnev Tõnu Kõrvitsa spetsiaalselt Jaani kiriku kellamängu jaoks kirjutatud teos. Oli suursugune ja pidulik sissejuhatus jõuluaega. Seejärel seadsime sammud Bonifatiuse Gildi suunas.

Enne programmi algust saime teada, et gildi kogunesid keskajal käsitöömeistrid ning meile tutvustati põgusalt gildihoonet. Kogunesime pööningukorrusele, kus lapsi ootasid ees kaks ülemeelikut õuenarri. Kohe kaasati kõik lõbusatesse mängudesse. Ruumikitsikusest hoolimata lustiti täiega.

Et mängumelust pisut hinge tõmmata, jagunesid lapsed loosi teel gruppidesse – ees ootasid erinäolised töötoad. Esimene rühm valmistas õnnekivi-magneti, millel isiklik kaitsesümbol, ning punusid ka õnnetoova ja kaitsva käepaela. Teine seltskond maalis korruse võrra allpool käsitöökojas kirevaid vitraaže. Kolmandad meisterdasid algavaks aastaks uhke seinakalendri ning neljandad punusid riideribadest armsad nukud, kellele saab oma soove ja saladusi sosistada. Käsitöötubasid viisid läbi ajastutruus riietuses meistrid.

Kui igaüks oli oma tööga valmis saanud, kogunesime taas ärklituppa, kus maja perenaine  tutvustas lastele keskaegseid tavasid ning kõik soovijad said riietuda  kas õukonnategelasteks või siis linnarahvaks. Seltskonnas olid nii kuningas kui ka timukas. Vaprad rüütlid pidasid turniiri ja otsisid varandust. Tõe huvides lisan, et varandus (šokolaadimedalid) leiti ja jagati ausalt kõigi vahel ära.

Pärast kolmetunnist intensiivset tegevust oli aeg keha kinnitada. Põnevatel laastudest alustel pakuti leivast valmistatud kausikestes läätsesuppi. Esialgu suhtuti ninaesisesse umbusuga, kuid supp oli väga maitsev ning tõsisemad tegijad vitsutasid koguni kuus kausitäit. Magustoiduks oli keskaegse retsepti järgi valmistatud küpsis ning soe tee.

Aeg kihutas omasoodu. Oli käes aeg tänada lahket pererahvast ja koduteele asuda. Oli tore ja õpetlik päev!

Tiina Kukk
Vaata (Tiina Kukk)

You may also like...