PÄEV ÕUNAAIAS

Meie kooli aias noorendasid vanu õunapuid kevadiste talgute ajal õunakasvatajad Lätist Kalvis ja Diana. Nad kutsusid endale külla meie kooli õpilasi. Reedel, 21. septembril sõitsidki 5. ja 8. klass Lätimaale. Svitkasi õunaaias kasvab 5000 õunapuud. Talu eesmärk on pakkuda kvaliteetset lauaõuna. Nad müüvad oma õunu nii poodidele kui ka 22 ümbruskonna koolile. Läti õpilased saavad 3 korda nädalas süüa kodumaist õuna! Ja iga õpilane saab terve õuna, mitte tükeldatud poola õuna.
Esmalt rääkis Kalvis milliseid töid tuleb teha erinevatel aastaaegadel ühes õunaaias. Nende talu kasvatab 4 suvesorti ja 6 erinevat taliõuna sorti. Nägime neid ja saime ka maitsta. Õppisime tegema jooditesti, et aru saada milline õun on söömiskõlbulik. Kui jood värvib õuna siniseks peab ta veel seisma, ehkki seemned on pruunid ja muidu tundub õun küps. Nägime õunasorte mis on pealtnäha imeilusad, punased ja läikivad, aga maitse pole suurem asi. Maitsesime õuna – mida nimetati „kommiõun“ („Konfetnaja“ – vene sort) – mille välimus oli tagasihoidlik, poes ei valiks aga maitselt oli suurepärane. Saime ise ka õunu korjata. Mul hakkas õuntest kahju, sest korjata tuli ainult ilusaid plekituid õunu. Kui palju õunu pidi jätma puu peale, sest nad olid liiga väiksed või pisikese plekiga! Kvaliteetse söögiõuna saamiseks ei tohtinud õuna puult tõmmata ja loopida ämbrisse. Meie korjasime kahe tunniga 1,6 tonni õunu sordist“Tellissaar“. Õunad viidi suurte kastidega külmruumi talve ootama.
Lõunasöögiks oli perenaine Diana meile valmistanud imemaitsva supi ja pirukaid. Söögilauas istus peremehe kohal Jõrgen, kes pererahvale suutis oma usina tööga hea mulje jätta.
Jalutasime vanas talus ringi, nägime metsigade värsket tööd, nautisime jõevulinat ja päikselist ilma. Vanaperenaine rääkis meile oma väga positiivseid muljeid eestlastest.
Tore päev oli!
Lõpetuseks küsimus, mille peremees esitas mõtlemiseks. Ühelt hektarilt saab aastas 15 tonni õunu. 10 aastaga saab 150 tonni. Aga kuidas see on võimalik kui ta ei vii aeda midagi, ainult korjab õunu?

Pille Kangur
loodusainete õpetaja

Vaata (Pille Kangur)

You may also like...