5.KLASS KÜLASTAS SANGASTES ASUVAT KESA-AGRO

Meie klassi Laur tuli vahvale mõttele, et võiksime 5. klassiga külastada Sangastes asuvat loomalauta. Meie kui maakooli õpilased peaksime laudas toimuvaga kursis olema ning teadma, kuidas piim ikkagi meie toidulauale jõuab. Niisiis tegimegi toreda idee teoks reedel, 1.novembril, kui külastasime Kesa-Agro OÜd.

Kohale jõudnud, võttis meid vastu farmi juhataja. Et loomadele mitte haigusi viia, panime endale selga valged kaitsekostüümid ning seejärel asusimegi ootusärevalt ringkäigule. Kõigepealt näidati meile lehmi. Laut oli väga suur ja seal liikus ringi üle 400 lehma, no neid oli tõesti palju! Väga lahe oli näha, kuidas robotiga lehmi lüpstakse :).  Külla minnakse ikka külakostiga ja nii saimegi loomadele leiba anda. Siinkohal täname veel kord lasteaeda ja meie köögitädi Mallet, kes aitasid meid leivaga varustada 🙂 Hiljem saime näha samal päeval ehk siis 1. nov sündinud vasikaid. Olid teised ikka väga väiksed, aga samas nii armsakesed!

Pärast suurlauda külastust näidati meile, milline näeb välja ja millest on tehtud lehmasööt – silo. Silohoidlaid oli seal mitu. Need olid päris suured ja kõrged, silo täis varutud. Ei saa kuidagi jätta mainimata ka seda iseloomulikku lõhna, mis hoidla juures oli …

Edasi liikusime vasikate lauda juurde. Seal oli eri vanuses vasikaid: mõned vanemad, mõned nooremad. Väiksemad said söögiks veel piima, aga natukene vanemad pidid juba vett jooma ja said juba toekamat sööta – hein jne. Nunnud vasikad vaadatud, suundusime järgmisesse lauta, kus nägime kolme suurt pulli. Need olid ikka vääääga suured! Seal olid ka tiined lehmad.

Enne äraminekut oli meil veel võimalus lähemalt uurida kombaini. Poisid olid eriti õhinas, sest tehnikahuvi on neil suur. Aeg oli aga piiratud, mistõttu väga kaua uudistada ei saanud. Meil soovitati lihtsalt teisel korral tagasi tulla, et siis tehnikapargiga tõsisemalt tutvust teha.

Tahame öelda suured tänud Laurile, kes nii vahva mõtte peale tuli. Tänusõnad ka Lauri isale, kes pidas läbirääkimisi ja leppis külastuse kokku; Lauri emale, kes tuli appi transpordi osas :). Oleme tänulikud Pauli vanematele, kes samuti aitasid transpordiga ning aitasid soetada meile valged kaitsekostüümid 🙂

Täname ka Kesa-Agro OÜ sõbralikke töötajaid ning nende toredaid loomi nii põneva vastuvõtu eest! Soovitame ka teistel klassidel Kesa-Agro külastada!                          

Elsa Naruski, 5.kl

VAATA (Janika Kilk)

You may also like...