ÕUESÕPE RUULIB!

Tänane suvemaiguga imeline ilm lausa kutsus õue.  1. klass seadis sammud silmaringi avardama seekord kooli territooriumist pisut kaugemale – Lossikülla. Meie eesmärgiks oli tutvuda Sangaste lossi ja tema endise peremehe krahv Bergi elu ja tööga, lustida Ringtallis ning matkata lossipargis.

Lossikompleksi perenaine Triin oli nii vastutulelik, et meile avati uksed juba 3 tundi enne ametlikku avamise aega.  Esiti tutvusimegi mõisakompleksi peahoone ehk lossiga. Ehkki kenad ruumid, suursugused nikerdised ning jahitrofeede kollektsioon pani lapsed ahhetama, satuti vaimustusse krahv Friedrich Georg Magnus von Bergi interaktiivsest portreest, millel krahvihärra lastele silma pilgutas, viipas käega, vahetas lipsu, seejärel lahkus oma valdusi üle vaatama. Ikka ja jälle oodati põnevusega, mis maalil järgmisena toimub …  Kindlasti oli päeva üheks tippsündmuseks ka ronimine mööda kitsukest keerdtreppi lossi vaatetorni. Sealt alla tulemine pani nii mõnedki jalakesed tudisema, kuid kõik vaprakesed, kes üles riskisid ronida, tulid sealt ka alla 🙂

Edasi liikusime Ringtalli uudistama. Esiti tutvusime väljapanekutega (et mis, miks ja kuidas), siis sai igaüks omal käel kõik järele proovida. Populaarseimaks osutus lehmalüps, ratsutamine rodeopullil ning tasakaalulaud. Kahjuks oli auto, millega „krahv Bergile rongijaama vastu minna“ rivist väljas. Krahv Bergi ilmaimed meeldisid lastele väga ning lubati perega tagasi lustima tulla.

Meie päev jätkus väikse matkaga lossipargis, kus tormituuled olid väga suurt laastamistööd teinud. Endist suursugust liigirohket parki võis pigem ette kujutada, park vajab hädasti heaperemehelikku hoolt.  Neid kõige kõigemaid puid me otsima ei hakanud, aga nautisime imelist ülaste välja, mekkisime värskeid jänesekapsaid ja kuulasime linnulaulu. Teel puhkealale tuli korduvalt üle (või alt) maha langenud puude ukerdada. Kõik jõudsid suuremate äpardusteta kohale keha kinnitama.

Lõpetuseks mängisime igamehe loodusbingot. Lapsed olid hädas loodusest prügi leidmisega – prügi polnud! See olgu tunnustuseks kõikidele lossipargis matkanutele. Ka meist jäi park maha puhtana.

Täname toreda päeva eest Sangaste lossi perenaist Triinu ning Annelit, bussijuht Andrust, saatetiimi Silvit ja Sandrat!

1.klass ja õpetaja Tiina
VAATA (Tiina Kukk)

You may also like...