ÕPPEKÄIK TÕRAVERE OBSERVATOORIUMI

Teisipäeval, 13.oktoobril, külastasime Tõravere Observatooriumi. Meiega tuli ka Maia ema, kes aitas meid transpordiga – Adeele, Maia ja mina (Ave) sõitsime kohale autoga.

Observatooriumi tutvustas ja teadmisi jagas Tartu Ülikooli tudeng. Peahoones asus KIVIMOSAIIK –taevakaart, mis oli tehtud merekividest ja millel oli kujutatud tähtkujusid. Kõige keskel oli loomulikult Põhjanael. Me otsisime üles loodusõpetuse tundides õpituid tähtkujusid: Kaksikud, Suur Vanker ja Väike Vanker, Madu, Koot, Reha. Taas kuulsime meile tuttavat Suure Vankri nimesaamislugu. Oli põnev, sest saime öelda tähtkujude nimetusi ja giid näitas, kus see asub. Paljudel lastel oli soov oma tähtkuju näha.

Siit juba edasi näidati pilte galaktikatest ja udukogudest. Pikaks ajaks jagus juttu satelliitide (projekt ESTCube-1) juures, millega uuritakse universumi, tehakse Maast pilte.

Teadmiseks ka teistele, et Põhjamaade suurim teleskoop asubki siin. Sellega saab vaadelda – uurida tähti, planeete. Meie kahjuks tähti ei näinud, sest käisime päeval. Taani, Soome, Rootsi, Island ja Norra on koostöös rajanud võimsa teleskoobi Kanaari saartele, mida võivad kasutada ka teiste maade astronoomid. Tõravere Observatooriumi teleskoobi peapeegli läbimõõt on 1,5meetrit ja teleskoop kaalub 40 tonni. Teleskoobi kõrval seistes tundus see tõesti tohutult suur. Tänapäeval toimub teleskoobi juhtimine arvuti abil.

Küll oli hea, et näitlikult selgitati loodusõpetuse järgmist teemat: ÖÖPÄEVA VAHELDUMINE ja AASTAAEGADE VAHELDUMINE. Loodan, et ka klassikaaslased oskavad nüüd tunnis sellest rääkida. Põnev oli näha, kuidas ja millal on kuuvarjutus ja päikesevarjutus.

Eriti meeldis meile STELLAARIUMIS, kus saime kosmoses „ringi kolada“. Käisime Veenusel, Marsil, Jupiteril, Saturnil, Merkuuril ja ka nende kaaslastel. Minge ka!

Igati kordaläinud loodusõpetuse tund.

Aitäh kõigile, kes kaasa aitasid. Kokkuvõtte kirjutasid 4.klassi tüdrukud: Ave, Janne-Riin, Grete-Lisette ja Säde

VAATA (Anneli Teder)

You may also like...