TEISTMOODI KOOLIPÄEV

13.novembril oli meie koolis teistsugune koolipäev – ei olnud tavapäraseid tunde ja räägiti hoopis teistel teemadel. Päev algas elustamisvõtete õppimisega. Saime teada, et tuleks tugevalt vajutada rindkerele ja teha seda püsivalt kuni kiirabi saabumiseni või hingamise taastumiseni. Lisaks tuleb hingamisteed avada. Südamemassaaž võib olla inimesele vägagi raske ning üldjuhul ei jõuta seda üle 2 minuti teha. Tehti rühmad ning igaüks sai järele proovida. Oluline on veel see, et väiksematel lastel tuleks teha ühe käega, kuna muidu avaldub liigne jõud rindkerele. Samas tunnis saime veel teadmisi sidumisest, õppisime ära ,,luku” tegemise ja ka peopesa sidumise, kus tuleks panna käsi rusikasse ja siduda kinni haav. Selle tunni tegi Punane Rist.

Järgmises tunnis tuli meile külla Päästeamet ning seal räägiti peamiselt, kuidas ennustada ohtu, et õnnetust ei juhtuks. Korrati üle see, mis peaks olema igaühel elmentaarne, näiteks ei jäta telefoni laadima padja või mõne sooja koha alla või vesi ja elekter ei käi kokku. Meile näidati termokaamerat, mis on eriti hea hämarates ja suitsustes oludes, kus pole midagi näha. Seal aitabki soojuskaamera, mis eristab soojemaid ja külmemaid alasid. Veel näidati meile erinevaid halvatusi, kui peaks sattuma võõrasse kohta ja sealt pea ees hüppama. Väga paljud inimesed kipuvad enda oskusi üle hindama ja samas ka olla ujudes alkoholijoobes. Näidati ka Päästeameti vormi.

Viimases tunnis oli külas Rakvere politseimuuseum. Saime analüüsida oma sõrmejälge, vaadata läbi spetsiaalsete prillide, et saada aru, kui raske on alkoholijoobes inimesel olla ja kõndida. Veel saime oma jooksu kiirust mõõta. Nagu Päästeametiski tutvustati meile Päästeameti riietust ja saime proovida, kuidas see reaalselt ka kaitseb. Viimaseks tegevuseks tuli konkreetse rakenduse järgi teha inimese pilt. See süsteem on selleks vajalik, et kui inimesest pole fotot, siis tuleb see rakenduses valmis teha tänu kirjeldustele.

Kokkuvõttes annavad sellised koolipäevad heas mõttes vahelduse kui ka uusi teadmisi, mis tulevad elus kindlasti kasuks!

Ander Alliksaar
VAATA (Ander Alliksaar)

You may also like...