LÕPUKLASS KARJÄÄRIRETKEL

LÕPUKLASS KARJÄÄRIRETKEL

Neljapäeval, 17.novembril osalesid 9.klassi õpilased koos Palupera ja Ala kooli lõpuklasside õpilastega KredExi korraldatud karjääriretkel Valgamaal. Külastasime AS Ritsu palkmajatööstust Linna külas ja Vivatex OÜ õmblusettevõtet Valga linnas.

Ritsu ettevõtte tegevjuht  Elari Kivisoo  tutvustas ettevõtet ja selle erinevaid tootmisharusid. Selgus, et kohapeal töötab üle 70 inimese ja lisaks palkmajade ehitajatele on nende hulgas ka arhitektide-projekteerijate ning arendajate meeskonnad. Huvitav oli see, et ettevõte toodab vajalikud tööpingid ise ja varustab nendega ka teisi sarnaseid ettevõtteid. Enamik palkmaju valmib tellimustööna ja on ainulaadse projektiga. Saime teada, et maju ehitatakse ümar- ja nelikantpalgist ning samuti elementidet ja ruumelementidest, mis hiljem kohapeal tervikuks kokku liidetakse. Tegevdirektor rääkis ka, et nende toodangut võib leida ligikaudu 40 erinevast riigist, millest kõige kaugemad on Uus-Meremaa ja Jaapan.

Ritsult sõitsime edasi Valka. Õmblustsehhi juhataja tutvustas meile töökorraldust ja seadmeid. Kõige uuem õmblusmasin on mõeldud ainult nööpide õmblemiseks ja maksis üle 3000 euro. Ta selgitas ka, et nende toodangut ei saa poelettidelt osta, sest nad teostavad ainult hulgitellimusi allhangete koras. Meie külaskäigu ajal oli parasjagu käsil kaitseväe ja politsei vormiriietuse valmistamine. Lisaks õmblustsehhile on ettevõttel ka juurdelõikustöökoda, mis asus eraldi hoones. Seal lõigati korraga välja umbes saja jope õmblemiseks vajalikud tükid!

Õpilased arvasid, et sellised karjääriretked on huvitavad ja võiksid ka edaspidi toimuda. Kui KredExi esindaja küsis, milline on õpilaste arvates hea amet, siis selgus, et eelkõige on oluline hea palk, seejärel toodi välja hea töökeskkond ja paindlik töögraafik.

KredEx korraldas karjääriretkeid esmakordselt 2015.aastal ja need osutusid nii menukateks, et otsustati seda projekti sel aastal korrata. Meie kooli õpilased osalesid sellisel ettevõtmisel esmakordselt.

Lembi Oja
9.klassi klassijuhataja

You may also like...