XVIII JAAN LATTIKU MÄLESTUSJOOKS JA -KÕND LÜLLEMÄEL

XVIII JAAN LATTIKU MÄLESTUSJOOKS JA -KÕND LÜLLEMÄEL

Osalesime ka sel aastal Pühajärve Põhikooli õpilastega 20. oktoobril Lüllemäel  toimunud kirjaniku, riigi- ja kirikumehe, EV haridus- ja välisministri, meie noortekirjanduse ühe rajaja, „Meie noorte“ juttude autori Jaan Lattiku 138. sünniaastapäeva tähistamisel. Selle raames viidi läbi  XVIII Jaan Lattiku mälestusjooks ja -kõnd „Teejuht“, millest ka meie Pühajärve Põhikooli võistkonnaga juba mitmendat aastat järjest osa võtsime.

Tänavusel jooksul oli aga ka paar uuendust: nimelt kasutati sel aastal elektroonilist võistlussüsteemi SPORTident. See tekitas elevust, sest väiksemad ei olnud sellega eelnevalt kokku puutunud. Saime aga enne pisut harjutada ja saigi selgeks. Seega, teatejooksjad pidid tegema enne vahetuse üleandmist kontrollpunktis teatepulga otsa kinnitatud kiibiga SI-märke, mis andis õpilastele finišis rohkem aimu, kes kui kiiresti oma distantsi jooksis. Teine uuendus oli seotud rajaga. Eelmistel aastatel kulges rada enamjaolt mööda kruusateed, aga sel suvel oli tee saanud asfaltkatte.

Võistkonda kuulus kaheksa 7-16-aastast Meie Noort (võistkonnas oli I kooliastmest 2 õpilast, II kooliastmest 3 õpilast ja III kooliastmest 3 õpilast ning nende seas pidi olema vähemalt 3 tüdrukut). Jooks ja kõnd toimus Jaan Lattiku ühe parima noortejutu ”Teejuht”jälgedes. Vastavalt jutule kulges rada Jaan Lattiku sünnitalu Mäkiste teeotsas asuva mälestuskivi juurest Lüllemäe Põhikooli juurde. Raja pikkuseks oli kokku 5,5 km, millel asus kaheksa  kontrollpunkti. Tegu oli teatejooksuga, kus igal osalejal tuli läbida erineva pikkusega maa. Pühajärve Põhikooli väga edukas võistkonnas oli I etapil (150 m) Maria-Sandra Täär. II etapp oli distantsilt kõige pikem ning seega ka kõige raskem (1600 m), selle läbis südikalt Rasmus Leopard. III etappi (800 m) jooksis väga hästi Hendrik Aaliste. IV etapi (1050 m) läbis Andreas Kiivit, kes jooksis antud distantsi juba mitmendat aastat järjest, nii et tee oli väga selge ja möödus linnulennulJ. Järgmised kaks etappi läbisid  energilised ja rõõmsameelsed tüdrukud: V etappi (250 m) Tuule-Liis Jaagant  ja VI etappi (400 m) Aneth Kaileen Peterson. VI etapp (900 m) jooksis Karl-Markus Toover. Ka tema on eelnevatel aastatel läbinud sama distantsi. Tal õnnestus tuua võistkond kolmandalt positsioonilt esimeseks J. Viimane, VII etapp (300 m) jäi läbida Ruuben Jaagantil, kes ilmselt suurest pingutusest ja edust ei pannud finisikoridori korrektselt tähele ning seetõttu läks esimene koht käest. Aga II koht on ka väga tubli saavutus, iga asi on kogemuseks, nii et hullu ei midagi.

Kui jooks joostud, pakuti osalejatele suppi ja teed ning kuna autasustamiseni oli aega, siis poisid kasutasid aega otstarbekalt ning mängisid seni jalgpalli. Ilm oli küll veidi karge, aga see-eest päikeseline ning seega oli täitsa mõnus joosta.                

Kokku osales mälestusjooksul 5 teatevõistkonda, kelle hulgas õnnestus meie koolil sel aastal saavutada II KOHT! Autasuks olid diplomid, medalid ja auhinnakotid, kus sees mitmed raamatud, lauamängud jms. Lisaks osalesid kõik jooksule ja kõnnile registreerunud päevaauhindade loosimisel.

Suured tänud korraldajatele ja meie tublidele jooksjatele toreda ja meeldejääva spordiürituse eest!

Janika Kilk
Vaata (Janika Kilk)

You may also like...