RETK METSA

RETK METSA

4.aprillil käisime Soontaga metsades kõndimas. Retke juht oli jahimees Aare Jaama. Ta andis meile kõigile puust tehtud käimiskepid.

Hommik oli vilune, aga kui olime väikese peatuse teinud, tuli päike välja ja ilm läks soojaks. Kokku matkasime 5 kilomeetrit. Me uurisime jälgi ja vaatasime urge. Loomadele oli tehtud soolapuu, kuhu sisse oli pandud sool. Seda pidid põdrad lakkuma, jänesed ja sead näksima. Isegi meil lubati seda soolapuud lipsida.

Aare rääkis meile igasuguseid põnevaid lugusid. Ta jutustas meile isegi ajaloost. Ükskord oli ta leidnud ühe kännu juurest sambla alt granaadi. Ta kutsus pommimehed kohale ja nad tegid selle kahjutuks.

Aarel oli mitu loomakasukat. Me pidime ära arvama, mis loomakasukas see on. Samuti saime katsuda neid, need olid pehmed. Tal olid ka loomade hääled. Mõndasid hääli pidi puhuma, siis tuli sealt hääl välja. Teisi jällegi puhuma ei pidanud. Ka loomade hääli tuli ära arvata.

Me sõime lõunat püstkojas Draakoni mäel. Pärast sööki mängisime ühe mängu. Isegi õpetaja osales mängus. Mängu nimi oli „rebased ja jänesd“.

Maastik oli väga erinev. Ühes kohas oli soo, teises kohas olid lokud, siis läks mägiseks. Aare rääkis, et loodus ringleb. Näiteks koprad närivad puu ära ja asemele kasvab uus noor puu, siis saavad põdrad seda süüa. Kui mets ära võtta, siis ei saaks mägrad oma urus enam elada ja peaks mujale kolima.

Saime ka teada, mis on ruumimeeter. Ruumimeeter on 1 korda 1 korda 1 meeter puid.

Mulle meeldis see retk väga, sest see oli väga huvitav tänu meie retke juhile  ja tema jutustustele.

Paula Puksov 3. klass

4. aprillil käisime klassiga Soontaga metsas matkamas. Retk tõotas tulla põnev! Soontaga asub Puka vallas. Retke juht oli Aare Jaama. Hommikul oli ilm pilvine. Päeval ilm selgines. Kui mõned lapsed on jonnakad, peab neid aiakäruga vedama. Nii rääkis meile retkejuht. Õnneks virisejaid ei olnud. Sai teada, et lendoravad on Eestis väljasurermisohus. Lendoravad elavad õõnsates haavapuudes. Koprad teevad endale koopa veekogu kaldasse. Kui mõni kiskja tahab kopra urgu pääseda, siis kobras kuuleb seda ning läheb teise augu kaudu vette. Sain teada veel seda, et metsas tuleb olla väga tähelepanelik. Nägin iga natukese aja tagant põdra väljaheiteid. Ootasin ärevusega kuhu läheme veel! Kui oli söögipaus, siis mängisime mängu “Rebased ja jänesed”. Meile räägiti mitu väga huvitavat lugu. Sain teada, et mõned inimesed on loodusele kahjuks. Nt. need inimesed, kes mõtlevad ainult rahast ja võtavad sellepärast puid maha. Matka käigus oli väga palju maastikumuutusi. Mõnikord kõndisime üle küngaste, mõnikord orgudes, mõnikord tasasel maal. Matka lõppedes viidi meid ühe väga ägeda puu juurde. Selle puu tüve võis lakkuda, kuigi see oli mõeldud põtradele. See tundus lahe! Sellel puul oli soolane maitse. Kui jõudsime tagasi algusesse, tänasime Aaret ning sõitsime tagasi kooli.

See matk meeldis mulle väga. Tahaks, et meil oleks veel selliseid koolipäevi!

Katriin Ostrak 3. klass

You may also like...