ÕPPEKÄIK TÕRAVERE OBSERVATOORIUMI

ÕPPEKÄIK TÕRAVERE OBSERVATOORIUMI

22. septembril käisime Tõravere observatooriumis Eesti suurimat teleskoopi vaatamas ja observatooriumi tööga tutvumas. Ennem tutvusime Päikesesüsteemiga. Kohapeal võttis meid vastu giid, kes tutvustas observatooriumi. Ta näitas meile kividest tehtud tähtkujudega kaarti. Kaardil oli ka täht Vega, mille kauguse määras astronoom Struwe Tartu tähetornis tehtud vaatlustega. See oli esimene kord maailmas, kui tähe kaugus kindlaks tehti.
Teleskoobi torni juurde viiva tee ääres oli Päikesesüsteemi makett, kus iga elupuu tähistas üht planeeti. Elupuud olid istutatud selliste vahedega, nagu asetsevad planeedid  meie Päikesesüsteemis (1m maapinnal võrdub 40 milj. km-ga looduses).
Seejärel suundusime teleskoobi torni, kus asub Põhjamaade suurim teleskoop. Kui me teleskoopi vaatasime, siis giid vajutas nuppe puldist, mille abil teleskoop hakkas liikuma. Natukese aja pärast liikus ka kuppel ja see tekitas paljudes põnevust.
Teisel korrusel asub stellaariumi. Seal näidati meile meteoriidi tükki, mis kaalub 270 kilogrammi. Nägime ka Marsi pinna maketti. Vaatasime läbi ühe väikese ava ka Orioni tähtkuju. Tegime mudeli abil selgeks, kuidas Maal  vahelduvad aastaajad, öö ja päev. Saime teada, miks paistab pilvitul ööl Kuu kord sirbina, kord ümmargusena ja vahel on üldse silmapiirilt kadunud. Huvitav oli teada saada, kuidas tekivad Päikese ja Kuu varjutused.
Oli tore ja meeldejääv õppekäik.

4.klass ja õpetaja

Vaata (Maie Eensalu)

You may also like...